Digitaliseren na de analoge zomer, tijd om weer te versnellen!

5 tips om een vlammende start te maken met digitalisering na de vakantie

Je weet het eigenlijk al lang, de manier waarop jullie projecten bijhouden in Excel, het kan echt niet meer. En dat er nog steeds op diverse plekken in jullie moderne bedrijf op papier wordt gewerkt dat begrijp jij eigenlijk ook niet echt. Na drie weken voor je camper in Zuid-Spanje begint het nu te knagen. “Ik wil hier iets aan doen!” denk je. ” Nu! Het is tijd om te digitaliseren!” Oke, dan ben je hier aan het juiste adres.Man voor de camper aan het nadenken over de toekomst

 

 

Tip 1. Wanneer bijt jij op je lip? Maak een foto of notitie

Op je telefoon natuurlijk, niet op papier. Het begint met een goed voorbeeld geven. De momenten waarop jij denkt: “Dit is niet handig. Dit is onveilig of o o o dit kan beter.” Vastleggen! Dit is het begin.

 

Tip 2. Begin bij het einde

Om tot vernieuwing te komen binnen jouw organisatie is het van belang erachter te komen, wie waarover gaat. Hoeveel vrijheid in het aanpassen of optimaliseren van processen is er? Wij geloven bij digitalisering erg in intrinsieke motivatie, dus zaadjes planten en vanaf onderuit groeien. Maar in sommige teams en bedrijven werkt het beter van bovenaf. Het is belangrijk om dit vooraf te weten. En contact te leggen met de beslissers (Decission Making Unit ofwel DMU). Deze mensen komen nog van pas in de toekomst.

 

Tip 3. Waar is de grootste of snelste winst te behalen?

Beoordeel van al jouw notities en pijnpunten, Wie is de klant? Ofwel wie wordt er beter van als we dit oplossen? En daarna prioriteer de punten. Als verandering teweeg wilt brengen dan moet je beginnen door draagvlak te creëren met klein en snelle successen.

 

Tip 4. Begin bij het proces niet bij de tool

Wij komen veel mensen tegen in ons vak, die denken dat automatiseren of digitaliseren een kwestie is van software kopen. Ik maak zelf altijd de vergelijk met verzekeringen. Heb je een brand-verzekering nodig of een blusdeken? Een tool kan namelijk ook een reden zijn om niet te hoeven starten met veranderen. “We moeten eerst implementeren” of “We wachten op de live-gang”. Mijn tip is begin klein en begin vandaag.

 

Tip 5. There ain’t no I in team But there is a Me

Je kunt in je eentje nog zo hard uit je vakantie komen en het vuur proberen aan te krijgen, maar je hebt meer mensen nodig om de flow op gang te krijgen. Verschillende handen en systemen die op elkaar ingespeeld zijn. Dus probeer mensen om je heen te verzamelen die meedoen, die zelf tijd en energie steken in de beweging die jij teweeg wilt brengen.

Conclusie

Omdat je nu tijdens je vakantie even afstand hebt genomen zie je je werkt vanuit een andere bril. Gebruik deze tijdelijke nieuwe blik om tot  nieuwe ideeën te komen. Begin klein, valideer snel of iets werkt (fail fast) en start vandaag nog. Zodat je snel resultaat boekt.

Hulp nodig?

Ben je benieuwd hoe het binnen jouw afdeling/bedrijf of organisatie sneller en beter kan? En zoek je hierbij professionele hulp? Wij staan altijd open voor een gesprek. Met ons softwarepakket Cleverdesk bedienen wij projectmatige werkende bedrijven of organisaties met een service-afdeling die werken met mensen en materieel. Met ons bedrijf Idee101 bouwen we al jaren lang maatwerk software. Wij vinden het altijd leuk om jouw idee te horen of kennis te maken.

Neem contact met ons op.