Maak de juiste keuze in ERP

 

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Simpelweg is het software of een computerprogramma dat een organisatie gebruikt ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. De voordelen van ERP-systemen zijn veelal duidelijk, maar er zijn ook een aantal nadelen waar jij rekening mee moet houden bij het overwegen van een ERP-systeem.

leestijd 1,5 minuut

Software kiezen

In dit artikel:

  • Afhankelijkheid
  • Prijzen
  • Impact

Afhankelijk van één systeem

Men zegt weleens met een knipoog ‘Jij bent nog eerder van jouw partner af, dan van jouw ERP-Systeem.’ Wanneer jij een ERP-systeem hebt geïmplementeerd kom jij er niet meer vanaf. Jij bent afhankelijk van een systeem en een leverancier. Daarnaast zijn de meeste ERP-systeem log. Wanneer bedrijfsprocessen veranderen kan het zijn dat het systeem niet meer passend is.

Er hangt een hoog prijskaartje aan een ERP-systeem

ERP-systemen zijn simpelweg duur. Het ontwikkelen en implementeren kost veel geld, tijd en energie. Afhankelijk van de complexiteit kan het ontwikkelen van het systeem lang duren. Dit is een grote investering voor jouw bedrijf. Als het systeem eenmaal staat moet het ook onderhouden worden. Veranderingen in de bedrijfsprocessen? Dan moet jouw ERP-systeem worden aangepast, met de bijbehorende kosten.

De impact op de organisatie

Een ERP-systeem heeft veel impact op een organisatie. Zowel organisatorisch als op het persoonlijke vlak voor jouw medewerkers. Processen moeten opnieuw ingericht worden en medewerkers moeten hun werkwijze aanpassen. Het doel van een ERP-systeem is het ondersteunen van de processen. Echter kan het implementeren van het systeem zorgen voor veel onrust en stress, waardoor het zijn doel voorbij schiet.

Ondanks dat ERP-systemen veel voordelen kunnen bieden moet jij de afweging maken of het de juiste keuze is voor jouw organisatie. Met name het adequaat inspelen op veranderingen binnen de organisatie is lastig of vereist weer een hoge investering, waardoor ERP-systemen snel verouderd raken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Idee101 en Cleverdesk?

Wij vertellen jou er graag meer over!