Goed nieuws: Cleverdesk helpt je in de Pfas problematiek

Een dag na de protesten van de bouw op het Malieveld, lijkt er schot in de zaak te komen. Een aantal gemeenten gaat op eigen houtje kijken wat ze kunnen doen om beweging in de bouw te houden. Het PFAS-dossier is daarmee echter nog lang niet gesloten.

leestijd  5:00

In Amersfoort, Helmond, Dordrecht en Nieuwegein wordt de norm opgerekt. Zolang de vervuiling binnen de bandbreedte van het RIVM blijft en de grond binnen de gemeentegrens blijft. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is actief op zoek naar mogelijkheden om de regels te versoepelen.

Natuurlijk krijg je hiermee een lappendeken van tijdelijke en kleinschalige oplossingen. De oproep richting het kabinet houdt dan ook aan. Maar wat is nu precies de oorzaak van dit probleem?

Wat is Pfas?

Klik hier voor meer info

 

Onbekende impact, toch stilgelegd

De RIVM heeft op dit moment niet helder welke impact PFAS heeft op het milieu en de gezondheid. PFAS is als verontreiniging hardnekkig en giftig, maar het is onduidelijk bij welke waarde en hoe dit op de lange termijn impact zal hebben op onze leefomgeving.
Daarom gaat het RIVM nu uit van de minimaal meetbare waarde van 1 microgram per kilo grond. Hierdoor kan vrijwel geen enkel project met grondverzet uitgevoerd worden. Het is dus zaak om zo snel mogelijk een acceptabele en werkbare norm vast te stellen. Het kabinet wil dit in zes weken voor elkaar hebben. Daarmee zou de schade voor de GWW- en de Bouwsector beperkt blijven.

VNO-NCW voorman Hans de Boer

Idee101, makers van Cleverdesk is ook lid van VNO-NCW en onze voorman Hans de Boer waarschuwde vorig jaar winter al voor klimaatwerkloosheid.  Hij was zelf ook aanwezig op het Malieveld en zei daar: “‘Het is nog nooit gebeurd dat een voorzitter van de werkgevers staakt.”  Dit geeft wel aan hoe hoog de noodzaak voor een oplossing op dit moment is.

Gevolg: Pfas projectmetingen doen

Praktisch gezien betekent dit wel dat bij elk project metingen verricht moeten worden. Voldoet de grond die wordt afgevoerd aan de norm? Wordt de locatie waar deze grond wordt gestort niet meer vervuild? Kortom; voldoet alles aan de eisen?

En om dat werkbaar op te lossen heb je voor je uitvoerders een goed digitaal systeem nodig. Zodat zij meetwaardes uit de apparatuur rechtstreeks in het systeem kunnen invoeren en bevestigen dat het project conform de regelgeving verloopt. En dat digitale systeem? Dat is Cleverdesk!

QHSE-PFas-Werkplekinspecties-module

Nieuw in Cleverdesk Werkplekinspecties

Met onze nieuwe QHSE-module kan een werkplekinspectie toegevoegd worden aan het project. Vervolgens worden meetwaardes uit de apparatuur direct ingelezen in de mobiele telefoon van de uitvoerder. Geen ruimte voor onjuiste gegevens, alles betrouwbaar voor elke betrokken partij.

 

Doorpraten over Pfas

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Of wil je met ons nadenken over kansen?

Neem gerust contact met ons op