Het belang van het Mandagenregister voor Aannemers en Onderaannemers

Administratie-InkoopAls aannemer en onderaannemer komt het regelmatig voor dat ‘Mandagenregister’ of ‘Mandagenstaat’ de revue passeert, maar wat is dit nou eigenlijk? En waarvoor wordt het gebruikt? In dit artikel vertellen we je meer over het zogeheten mandagenregister én hoe je eenvoudig mee om kan gaan in Cleverdesk.

Het mandagenregister is een onderdeel van de Wet van Ketenaansprakelijkheid, welke onderdeel is van de invorderingswet die in 1990 werd aangenomen. Deze wet heeft als doel om te voorkomen dat aannemers en onderaannemer bij het uitvoeren van werken misbruik kunnen maken van het afdragen van loonheffingen. Het gaat in dit geval om de loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Zodra de Wet van Ketenaansprakelijkheid van toepassing is, betekent dit dat de aannemer hoofdelijk aansprakelijk is voor de afdracht van de loonheffingen, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen van de onderaannemer of onderaannemers. Om dit risico te beperken kan de onderaannemer ervoor kiezen om een geblokkeerde rekening te openen, ook wel de G-rekening genoemd.

G-rekening

Deze G-rekening wordt aangevraagd bij de belastingdienst. Op deze G-rekening kan de aannemer, welke verantwoordelijk is voor de afdracht, de bedragen storten die overeenkomen met de loonheffingen die de onderaannemer moet afdragen voor het opgeleverde werk. Het betreft een geblokkeerde rekening waarvan de loonheffing, premies volksverzekeringen en premier werknemersverzekeringen betaald kunnen worden. Voor de ondernemer is wel mogelijk om bedragen te verschuiven naar een andere G-rekening. De belastingdienst kan eventueel bedragen vorderen van de G-rekening indien er een vordering veilig gesteld moet worden.

Voorwaarden Wet van Ketenaansprakelijkheid

Zodra de Wet van Ketenaansprakelijkheid van toepassing is gelden er een aantal belangrijke voorwaarden:

  • Er dient een onder aannemingscontract aanwezig te zijn;
  • De onderaannemer dient per week een mandagenregister aan te leveren met daarop in ieder geval de namen van de werknemers, registratienummers en het aantal gewerkte uren per week;
  • De loonheffingen en premies worden op een geblokkeerde rekening overgemaakt.

Werkbon-App
Cleverdesk en Wet van Ketenaansprakelijkheid

Met Cleverdesk zorg je ervoor dat je ten alle tijden de beschikking hebt over deze informatie. Zo kan je bij het opmaken van de factuur direct kiezen voor de optie om een mandagenstaat mee te sturen én geef je duidelijk aan welk bedrag er op de geblokkeerde rekening gestort dient te worden. Wil je los het mandagenregister uitdraaien? Dan vind je deze in één van onze vele standaard rapportages.

 

 

 

Voordelen:

  • Snel en overzichtelijk mandagenstaten sturen;
  • Voldoen aan de Wet Ketenaansprakelijkheid ondersteunt door software;

Meer weten over hoe jij zelf met mandagenregister aan de slag kunt?

Wil jij meer weten over het gebruik van het mandagenregister in Cleverdesk of ben jij benieuwd naar andere modules? Maak eenvoudig een proefaccount aan in ons Experience Center of plan een demo in.

Plan een online demo