Projectnieuws: DiDi netwerk

De aanleiding van dit LoRa project

Idee101 is, zoals je weet continue op zoek naar nieuwe uitdagingen. Al noemen wij dat liever innovatie. Momenteel werken wij aan een project met het DiDi netwerk, via LoRaWAN technieken. Wij vroegen in oktober 2018, in onze nieuwsbrief ‘oplossing zoekt probleem!’. Wij wilden graag uitgedaagd worden.

Deze handschoen pakte Aletta Zwart van Elize Energie op (startup van Oosterhof Holman). Oosterhof Holman is een innovatieve speler, die verduurzaming hoog op zijn agenda heeft staan. Ze doen schitterende projecten in de grond-, weg-, waterbouw en milieutechniek. 

De verbeterkans: groenprojecten

Oosterhof Holman heeft een groot aantal groenprojecten; aanplant en nieuwe inrichting, maar ook onderhoud en beheer. Het proactief controleren van deze nieuwe aanplant, om te zorgen dat er bijvoorbeeld genoeg water beschikbaar is om goed te groeien, is zeer belangrijk. Hoe doe je dit op een efficiënte wijze? Hoe ga je goed om met extreme droogte, zoals wij hadden in 2018. Droogte is snel funest en dit kost geld. Dat is zonde wanneer wij in staat zijn dit redelijkerwijs te voorkomen.

Mogelijke oplossing: sensoren en LoRa

De mogelijke oplossing voor dit probleem is een grondvochtigheidssensor gekoppeld aan het Lora Netwerk. Deze sensor koppelen wij aan de boom. De sensor geeft periodiek het vochtpercentage en de temperatuur door. De data halen wij via een zogenoemde gateway van de server, waar de gegevens opgeslagen worden. In Cleverdesk wordt vervolgens een online-projecten planning gemaakt door Idee101. Waardoor het mogelijk wordt, om op basis van de specifieke input die door de sensor wordt gegenereerd, een werkorder in gang te zetten. 

Eigen slim bos

Samen met de Esmeralda Top van de Provincie Drenthe en Ivo Baurighter van het Arboretum Assen zijn we het gesprek aan gegaan om te kijken of er via het DiDi netwerk een pilot kan worden opgezet. In het Arboretum heeft Idee101 een stukje eigen bos, hier zullen wij de eerste testen laten plaatsvinden.

 

Innovatie team van Idee101 Oosterhof Holman