Wanneer kies je voor SAAS, Cloud of Maatwerk software?

Afbeelding van Mannetje die hekel heeft aan urenregistratieIn de wereld van (online) software zijn er niet alleen allerlei aanbieders maar ook allerlei vormen. Je kunt kopen/leasen/huren en alles daar tussenin. Maar waar kies je nou voor en waarom? Wij leggen de verschillende modellen (op hoog niveau) even uit in lekentaal zodat je goed beslagen ten ijs komt in de volgende managementvergadering.

 

Huren/Leasen (SAAS)

Je kunt op verschillende manier betalen voor je softwaregebruik. In geval van een SAAS-model heb je vaak een huur/abonnement constructie. Hierbij betaal je dus voor het gebruik van de software. Vaak zijn deze constructies gericht op kleinere organisaties en betaal je dus vanaf 100 personen een stuk meer. Let in deze gevallen ook goed op looptijden. Want ondanks dat er vaak over een abonnement gepraat wordt, zit je als klant wel vast aan een bepaalde periode (van bijvoorbeeld 36 maanden).

 

Maatwerk software

In sommige gevallen passen de processen van jouw organisatie niet direct in een bestaand softwarepakket. Je kunt dan ook kiezen voor het op maat laten bouwen van software. Dit is voor hele specifieke toepassingen ook echt de mooiste oplossing. Wel heeft maatwerk vaak een grote investering tot gevolg. Ook ga je met maatwerk een langdurige samenwerking (lees afhankelijkheid) aan met je leverancier.

 

Hybride

Een hybride model (zoals Cleverdesk dat heeft) bestaat uit een standaard component dat met uitgebreide instellingen voor een groot deel aan jouw wens kan worden aangepast. Door middel van aan te passen rapportages en koppelingen kunnen nog meer processen worden gevangen in een handige oplossing. Bij een Hybride model is het ook mogelijk om de software te leasen en alleen voor het maatwerk vooraf te betalen. Dit is dus meer een financiële overweging.

 

Conclusie

Heb je een hele specifieke case of proces waar heel weinig software voor beschikbaar is? Dan is maatwerk je oplossing. Bespreek hier duidelijk vooraf wie eigenaar is van de broncodes. Bekijk ook in welke talen er wordt ontwikkeld om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

In alle overige gevallen kun je waarschijnlijk voor 90% uit de voeten met bestaande pakketten. Dan is de financiële vraag: wil je direct investeren of gespreid betalen. Kies een pakket met maximale flexibiliteit dat zich makkelijk laat koppelen en vraag om een demo.

Mocht je vragen hebben op dit vlak dan willen wij altijd met je meedenken.