Maak de juiste keuze in ERP

leestijd 1,5 minuut

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Simpelweg is het software of een computerprogramma dat een organisatie gebruikt ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf. De voordelen van ERP-systemen zijn veelal duidelijk, maar er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden wanneer je een ERP-systeem overweegt.

Software kiezen

In dit artikel:

  • Afhankelijkheid
  • Prijzen
  • Impact

Je bent afhankelijk van een systeem

Men zegt weleens met een knipoog ‘Je bent nog eerder van je partner af, dan van je ERP-Systeem.’ Wanneer je een ERP-systeem hebt geïmplementeerd kom je er niet meer vanaf. Je bent afhankelijk van een systeem en een leverancier. Daarnaast zijn de meeste ERP-systeem log. Wanneer bedrijfsprocessen veranderen kan het zijn dat het ERP-systeem niet meer passend is.

Er hangt een hoog prijskaartje aan een ERP-systeem

ERP-systemen zijn simpelweg duur. Het ontwikkelen en implementeren van een ERP-systeem kost veel geld, tijd en energie. Afhankelijk van de complexiteit kan het ontwikkelen van het systeem lang duren. Dit is een grote investering voor je bedrijf. Als het systeem eenmaal staat moet het ook onderhouden worden. Veranderingen in de bedrijfsprocessen? Dan moet jouw ERP-systeem worden aangepast, met de bijbehorende kosten.

De impact op de organisatie

Een ERP-systeem heeft veel impact op een organisatie. Zowel organisatorisch als op het persoonlijke vlak voor jouw medewerkers. Processen moeten opnieuw ingericht worden en medewerkers moeten hun werkwijze aanpassen. Het doel van een ERP-systeem is het ondersteunen van de processen. Echter kan het implementeren van een ERP-systeem zorgen voor veel onrust en stress, waardoor een ERP-systeem zijn doel voorbij schiet.

Ondanks dat ERP-systemen veel voordelen kunnen bieden moet je de afweging maken of het de juiste keuze is voor jouw organisatie. Met name het adequaat inspelen op veranderingen binnen de organisatie is lastig of vereist weer een hoge investering, waardoor ERP-systemen snel verouderd raken. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Idee101 en Cleverdesk? Wij vertellen jou er graag meer over!

 

Cleverdesk wordt intensief gebruikt door onze klanten

  • 2.000+ actieve gebruikers
  • 15.000+ afgeronde projecten
  • 150.000+ ingediende uurbriefjes
  • 40.000+ bedrijfsmiddelen
  • 80.000+ uitgevoerde keuringen
Copyright © · Cleverdesk is een softwarepakket van Idee101 B.V.