Wat is eigenlijk een ERP-systeem?

ERP is vooral bij grotere organisaties een veel gebruikte term. Wikipedia zegt hierover: Enterprise resource planning (ERP) staat voor een computerprogramma of software gebruikt binnen organisaties ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

erp-software

Wat is een ERP-programma?

Een ERP-programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s of modules, die allemaal een specifieke taak ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die worden gebruikt om de financiële administratie te voeren of om de voorraden bij te houden.

Voordelen van ERP: integratieprocessen

Door zoveel mogelijk modules te gebruiken in een beperkt aantal systemen, voorkom je binnen een bedrijf extra handelingen. De gegevens zijn makkelijk integraal beschikbaar. Ook is de huidige generatie ERP-systemen dan wel via de cloud, dan wel via VPN op verschillende locaties te gebruiken.

Het komt veel voor dat een ERP-pakket procesgericht is in plaats van afdelingsgericht, hierdoor leveren ze veelal sneller resultaat op.

Nadelen ERP-software: Vendor lock-in

Vaak is er met ERP een grote afhankelijkheid van een enkele, of een klein aantal leveranciers. De oudere ERP-pakketten, gemaakt in de afgelopen 20 jaar, zijn over het algemeen gesloten gebouwd en het koppelen is daarom niet makkelijk of helemaal niet mogelijk.

Het implementeren van ERP-pakketten is meestal erg intensief. Hoe groter de organisatie, hoe groter en langduriger deze trajecten worden. Hierdoor zijn de kosten hoog en voor kleinere organisaties niet haalbaar.

De toekomst van ERP

Onderzoeksbedrijf Gartner stelt: veel bedrijven hebben de afgelopen jaren gekozen voor op maat gemaakte ERP-systemen. Deze software wordt steeds meer een blok aan het been. Je ziet steeds meer organisaties die allerlei losse (cloud) tools gebruiken op verschillende afdelingen. Steeds vaker ontstaat de vraag naar een integrale oplossing. Het pakket der pakketten. De koppeling der koppelingen. Wij denken dat dat pakket niet bestaat. Wel bestaat er steeds meer agile ERP-software, die zich makkelijker laat aanpassen aan de wensen van de klant en bovendien een sterke kern heeft. Zo is ook ons eigen pakket Cleverdesk opgebouwd.

Lees hier meer over in dit interessante artikel van het ICT-informatiecentrum

Hoe maak je een goede keuze?

Samenvattend: het is niet makkelijk om te adviseren in het maken van een goede keuze op ERP-vlak. Voor ieder bedrijf is het anders Het hangt af van je huidige situatie. Wat voor geschiedenis is er op dit moment en welke pakketten ondersteunen momenteel de processen? Als bedrijven overwegen volledig over te stappen op iets nieuws, adviseren wij om de keuze te laten vallen op een ‘open’ pakket. Modern, met bewezen track-record, maar wel met een open cultuur en makkelijk te koppelen. Voor het financiële fundament stellen wij voor te kiezen voor een bekende uit de branche (Afas, Exact, Unit4, Visma). Dat wiel is allang uitgevonden en werkt prima.

Voor je operationele afdeling en andere afdelingen is het slim om te kijken naar de hele cyclus, dus niet alleen eenmalige aanschaf, maar ook implementatie, training, eigen tijd etc. Bekijk eens voor de komende 3-5 jaar wat het gaat kosten en maak dan een goede afweging.

Vergeet ook niet te kijken naar wat het oplevert. Wat kost het zoeken naar zaken? Wat kost het aanmaken van mapjes? Het verliezen van files? Het zelf werken in Excel?

Wil je ERP advies?

Neem dan gerust contact op. Wij kunnen je altijd op weg helpen en hebben op dit moment al bijna 15 jaar ervaring in de online software business.